Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Jag har tidigare varit inne och nosat på homeopati men inte givit det en chans under en längre tid så det tänker jag göra denna gång, minst ett halvår beroende på effekt och smärtnivå naturligtvis. Jag har läst på så mycket jag orkat och fattat mitt beslut att ge det ett försök, som med allt så finns det plus och minus, positivt och negativt – sanningen kanske möts i mitten, framför allt är min sanning att jag ska testa detta.

Efter en artikel i Tara (nr 2/2015) som handlade om homeopati och naturläkare Björn Lundberg (som också gått 2,5 terminer på läkarprogrammet på Karolinska Institutet) http://www.homeopati.se/bjornlundberg.html (där en patientberättelse som liknar min med överskriften Ulrica blev av med sin värk) bestämmer jag mig för att boka in ett besök hos honom i Stockholm vid mitt nästa besök i huvudstaden.

IMG_9361Artikeln i Tara är skriven av Pia Lundgren och inleds med att uppskattningsvis 50 000 svenskar går till en homeopat idag. Björn Lundberg intervjuas också och säger att han förutom homeopatin kompletterar med kostråd, ayurveda och yogaövningar och att han har en helhetssyn på vad som kan göra en patient frisk och att många saker samverkar. (Tara, 2015)

IMG_9362 Värkpatienten Ulrica Nyberg drabbades av kraftig ledsmärta men husläkarna hittar inga fel, när hon började med homeopatmedicin och la om kosten så försvann värken. De tips hon fick var homeopatisk medicin gjord av chaga mushroom eller sprängticka, hon skulle göra vissa yoga-övningar samt undvika mjölkprodukter och snabba kolhydrater. Hon skulle äta varm mat och hålla kroppen varm.

IMG_9363 Här berättar Björn Lundberg om sin verksamhet och hur ett första besök kan se ut med en omfattande intervju, sedan skriver han en behandlingsplan på 5-15 punkter och undersöker vilken homeopatmedicin som är aktuell, går igenom kosten och fysiska övningar. Han säger att de flesta blir mycket bättre efter 3-5 besök. Första återbesöket brukar ske efter 6 veckor. Positiv förväntan sk placebo är enligt Björn alltid 30 % oberoende vårdform. Det gäller också motsatsen, negativ förväntan. Han tycker det bästa är om skolmedicin och alternativmedicin kan samarbeta för patienters skull. Och jag håller helt med honom. Priser: Oftast 600 kr för första försöket och 400 kr för återbesök. Homeopatisk medicin kostar kring 150-300 kr (på Björns hemsida står det ca 400 kr/månad för homeopatisk medicin).

Björn har arbetat med alternativa behandlingsformer i 20 år och även läst medicin, stark förespråkare för integrerad medicin, startat flera webbsidor inom hälsa tex alternativmedicin.se. Han beskriver också homeopati som lika botar lika och berättar att det finns över 1250 olika ämnen att välja mellan och utifrån mina symptom väljs då rätt kombination.

2015-02-19 Besök 1 hos Björn Lundberg. Jag har med mig mina senaste provsvar efter överenskommelse. Jag kommer tidigt och möts av en sympatiskt, leende man i min ålder och jag får komma in på hans mottagning, erbjuds en kopp mycket gott grönt the medan han berättar om sin verksamhet som han byggt upp under många år och där han blandar olika riktningar för att få en individuell, bäst läkande helhet tex homeopati, antroposofi, kostråd, yoga med mera. Jag får berätta om mig själv, mina symptom, min personlighet etc medan han samtidigt skriver in alla parametrar i hans system som ska visa vad jag skulle kunna må bättre av. Samtalet flyter på och det känns positivt. Efter ca två timmar får jag ett ordinationspapper med vitaminer, homeopatika, kostomläggningar och annat. Kostnad för besök och ordination: 1260 kr samt en tryckkokare (för att få bort lektiner i kosten) för 1920 kr som jag beställer själv på amazone.com som Björn förevisat eftersom han också har en på sin mottagning och är mycket nöjd med den. Återkoppling blir i mitten av april för att se vad som har hänt i mig. Han säger ärligt att jag inte är bland de lättare fallen men att det är ett långsiktigt arbete. Känns som om han kanske kan bli en Dr House för mig… Jag tänker ge Björn och homeopatin en långsiktig chans.

IMG_9396 Entrén in till Björn kändes som att gå in i något väldigt magnifkt och speciellt, har en positiv känsla

IMG_9393 Härligt att det finns så mycket skönhet innanför en port i Stockholm, det bådar gott

IMG_9397Jag får vitamintillskott och D3-vitaminer (3000 ie) för att reducera risken att vissa av mina besvär kan orsakas av bristsymptom tex kan d-vitaminbrist leda till ökade inflammationer. Fick en forskningslänk av Björn som handlar om d-vitaminer vs artrit och autoimmuna sjukdomar http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=vitamin+d+arthritis som är publicerad på http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed som är US National Library of Medicine, National Institutes of Health.  Om jag kan tolka dessa studier rätt (läser bara abstract) så hittar jag en studie (Petho, 2015) som påvisar att d-vitaminbrist finns hos män med psoriasis-artrit. Forskarna skriver att d-vitaminer spelar en viktig roll för skeletthälsan och även som en reglering av immunsystemet vid autoimmuna sjukdomar. En annan studie (Skaaby 2015) skriver om d-vitaminbrist som en riskfaktor för skapandet av autoimmuna sjukdomar.  Ytterligare en annan studie (Hoes 2015) påvisar risken hos benskörhet hos RA-patienter vilket kan motverkas med d-vitamin och kalcium. Det finns hur många studier som helst på ovanstående länk som just visar detta samband så det känns tryggt att äta d-vitamin.

IMG_9400 Jag får Olbas-droppar att smörja direkt på smärtområdet, känns lindrande.

IMG_9398 Ordinationspapper med medicinering, kost och annat som jag ska kolla upp. Jag kommer att äta vitaminer, homeopatmedicin/antroposofisk medicin och lägga om kosten rätt aggressivt för att se om något händer med min smärta. Kosten handlar om att utesluta/undvika de tre proteinerna; mjölkprodukter, gluten och lektiner samt socker och vissa livsmedel. Jag behöver beställa en tryckkokare vid matlagning så lektinerna bryts ner (vid hög temperatur, 120 grader), viktigt att tex blötlägga bovete och inte bara skölja.

IMG_9459Homeopat/antroposofimedicinen kom från Österrike i brevlådan. Levicus (3-5 st) på kvällen och Colchium Tuber (3-5 st) direkt på morgonen.

Om Colchicum Tuber/automnale (texten är från en annan av Björns hemsidor www. webhomeopath.com och källa är Hering): Meadow Saffron. Liliaceae. The Autumn Crocus, or Meadow Saffron, is found in most parts of temperate Europe, especially near Rome. Colchicum was well known to the ancients, who possessed extensive knowledge of its properties and uses. Alexander of Tralles, in the fifth century, says that although it speedily relieves the Pain and soreness of an attack of gout of the colon , Brown, Organon, vol. 3, p.375; Müller, Rück. Kl. Erf., vol. 5, p.443; H. C. Allen, Organon, vol. 3, p.375; Hartman, Henke, Rück. Kl. Erf., vol. 1, p.866; Hemorrhage from Bowels of kidneys derangement, A. E. Small, Raue’s right of pregnancy of pleura of lungs , Seidel, Rück. Kl. Erf., vol. 4, p.341; Pericarditis of the pericardium , Kidd, Rück. Kl. Erf., vol. 5, p.895; Rheumatism, Williams, Rück. Kl. Erf., vol. 3, p.511; dropsy, Cl. Müller, Rück. Kl. Erf., vol. 4, p.47; dropsy, Ign. Pollak, Raue’s right, 1870, p.226.

IMG_9490 Blomman heter Tidlösa på svenska och liknar krokus. Kallas även Naked Lady. Intressanta namn, tänker symboliskt att det handlar om att jag ska lösa upp den tid som gjorde mig sjuk och bli ett med tiden nu på något vis. Hoppas denna söta lilla blomma kan hjälpa mig, det var ju flera som skrivit om reumatism också i referenserna ovan som jag ska söka upp vid tillfälle. Enligt Wikipedia används den terapeutiskt till flera åkommor, och på en annan sida nämns den som anti-reumatisk (www.botanical.com). På tidigare nämnda sida http://www.webhomeopath.com/ finns också många åkommor och detaljerade symptom uppräknade som Colchium Tuber kan hjälpa till med där rheumatic pains finns med.

Angående Levicus/Levico fick jag denna länk av Björn att läsa på:https://books.google.se/books?id=xe2sBAAAQBAJ&pg=PA211&dq=levico+weleda&hl=sv&sa=X&ei=dwDvVI3-E8vhywO19YH4Ag&ved=0CCgQ6AEwAQ#v=onepage&q=levico%20weleda&f=false. I denna bok Individual Paediatrics – Physical, emotional and spritual aspects of diagnosis and councelling Anthroposophic-homeopathic therapy av Soldner/Stellman (2014) finns mycket intressant men  som icke medicinsk kunnig känns det som en  utmanande text för mig och allt var inte förhandsvisat heller, det jag hittade var på sid 873 som handlar om rheumatic spectrum disorders. Det fanns också många andra källor och sidhänvisningar på länken men dessvärre på tyska som jag inte kan.

När jag googlar vidare på Levico hittar jag information kring Levico som ett mineralrikt vatten från sydtyrolen som innehåller koppar, järn och arsenik, ska också hjälpa till att få upp näringen bättre enligt denna sida http://www.homeopathycenter.org/remedy/levico vidare står det att den hjälper mot grave cases of debility=svaghet vilket jag inte förstår om det är all sorters svaghet? Jag antar att smärta räknas som en svaghet?

Tryckkokaren jag beställt: http://www.amazon.co.uk/Instant-Pot-Programmable-Generation-Technology/dp/B00OP26T4K/ref=sr_1_1?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1417942563&sr=1-1&keywords=Instant+Pot

2015-03-11 Meddelat Björn att jag slutat med cellgifter och det kan vara läge att lägga på någon inflammationshämmare eller annat för att motverka inflammationer/smärta, han ordinerar Ultra Cox-2 och Chaga-svampen bland annat och skickar preparat och ordination direkt. Det är så sympatiskt att han är engagerad i det han gör och det känns fint att han finns tillgänglig och verkligen vill hjälpa mig. Samtal på telefon.

2015-03-12 Lägger på de preparaten jag fått idag utöver de övriga jag äter.

Ultra Cox-2 combo från företaget http://www.swansonvitamins.com/swanson-ultra-cox-2-combo-120-caps som skriver att det är speciellt bra för ledernas hälsa, effektivt för att styrka dem och musklerna. Står också ingredienserna på denna länk. När jag googlar runt hittar jag positiva patientberättelser som blivit bättre i sin ledsmärta av dessa tabletter och kunnat sluta med annan medicin.

Chaga mushroom, 1 kapsel morgon och kväll. The Gift from God enligt denna faktasida om svampen; http://www.chagaknowledge.com/chagabenefits.htm Enligt sidan så har Chagasvampen så stor livskraft att det träd den sitter på kan leva upp till 10 000 år. Sidan säger att den innehåller mycket vitaminer och mineraler. Sibiriens folk dricker det dagligen och därför lever de så länge. Enligt ryska studier på denna sida sägs upp till 80 % av alla sjukdomar handla om stress och där är chagan mycket verksam.

En annan sida http://rheumatoidboss.blog.com/2011/05/08/rheumatoid-arthritis-symptoms-the-extraordinary-siberian-chaga/ säger att Chagan kan hjälpa till att bota tumörer.

Det finns massor om Sprängtickans/Chagans verkningar på pub.med, hittade en studie om dess anti-inflammatoriska verkan http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19577624 men det är fortfarande rätt svårt för mig att tolka dessa medicinska studier.

IMG_9682Bryorheum, 5 droppar sex ggr dagligen som ska lindra mina reumatiska besvär som rodnad, stelhet, svullnad och smärta i muskler och leder. För innehållsförteckning: https://translate.google.se/translate?sl=de&tl=sv&js=y&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.dhu.de%2Fseiten%2Farzneimittel%2Fkomplexmittel%2Fbryorheum.htm&edit-text=

IMG_9683  Rhus-Rheuma-Gel N som ska smörjas på ställen där jag har ont, för reumatiska smärtor i lederna. För innehåll: https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=de&tl=sv&u=http%3A%2F%2Fwww.dhu.de%2Fseiten%2Farzneimittel%2Fkomplexmittel%2Frhus_rheuma_gel.htm Denna kräm märker jag ingen som helst skillnad förutom att det är skönt med beröring/massage när den smörjs in så den köper jag inte mer.

Ny ordination utöver den gamla, nya preparat eftersom jag avslutat cellgiftsbehandlingen och 1150 kr kostar detta.

2015-03-15 Inga biverkningar utöver de jag har förutom rinnsnuva på morgonen som jag kan få ibland av olika anledningar.

Kostnad från februari 2015: 1260+1150+1920 (tryckkokaren) = 4330 kr (utan tryckkokare = 2430 kr) plus resa till Stockholm. I Berlin köpte jag produkter på Apotheke in der Metropole (Joachimerstaler strasse 21) dels samma som jag äter nu och några nya för ca 750 kr; Bryorheum kostade 79 kr. Weleda arnika massageolja på 200 ml kostade 149 kr, Rhus rheuma gel 127 kr, Arnika salbe 25 g 65 kr, Migravent (kosttillskott) 279 kr, Vigantoletten (D3) 100 tabl, 65 kr, så det blir några kronor billigare att handla i Tyskland på apotek som för dessa produkter. Mars – 1150 +334 = 1484 kr. Maj – 780 kr. Summa från feb-maj= 9774 kr. Plus det jag beställde själv från USA som kostade 963 kr så då blir summan= 10 737 kr och nu känner jag att min ekonomiska smärtgräns börjar protestera eftersom jag inte blir bättre.

Kosttillskott jag köpte i Berlin efter tips från Björn. Börjar med det efter min andra vitaminburk är klar.

IMG_0085 D-vitaminer inköpta i Berlin

2015-03-30 Jag lägger efter Björns råd till magnesium i mitt dagliga intag pga värken o krampen i vaderna. Magnesium (Swansons)1 kapsel/kväll (133 mg, 90 kapslar, 95 kr) och Schuessler 1 tablett att suga på 4 ggr/dag (250 mg/tablett). Pris: 334 kr

2015-04-10 Beställt nya Ultra Cox-2 Combo och Chaga Mushroom av Björn, när jag denna dag går ut till brevlådan ligger ett tomt kuvert med uppskuren sida. Blir så besviken att någon kan göra så och också att min medicin är precis slut vilket innebär att det nu blir ett uppehåll, dessutom är jag superförkyld. Reklamerat på posten och meddelat Björn via sms. Värde 480 kr + 49 kr i frakt. Tack och lov så slapp jag betala det till Björn vilket jag är så tacksam för ❤

IMG_0676 Usch vad dåligt – vem har tagit mina mediciner? Konsekvensen blir en låst brevlåda från och med nu.

2015-04-11 Hoppas Björn hör av sig idag och skickar ny medicin, känns jobbigt att det blir ett uppehåll nu eftersom medicinen är helt slut. Kollade om jag kunde beställa själv via Swansons, skulle kosta 306 kr för medicinen men 25 dollar för portot så jag får nog vänta på Björn. Är dunderförkyld. Blää. Fick ett mail från Swansons att eftersom det är min första order så fick jag 10 % rabatt på det jag köpte och  frakten var gratis så då beställer jag i allafall och hoppas den kommer hit i ilfart utan några klåfingriga mellanhänder. Köpte dubbelt av varje så 2 burkar Ultra Cox-2 Combo för 19,99 dollar/ st = 39,98 dollar ( 351 SEK) och 2 burkar Chaga Mushroom för 14,99 dollar/st = 29,98 dollar (263 kr) och så 7 dollar rabatt (-62 SEK).

2015-04-12 Från och med idag är jag utan Ultra Cox-2 combo och Chaga Mushroom tills paketet från USA kommer. Björn som varit sjuk skrev att det kunde ta upp till 10 dagar. Vi får se om det blir några symptomförändringar än den värk och förkylningssymptom jag hade innan.

2015-04-14 Ont i mitt högra knäveck igen, Bakercysta eller vad? Haltar och kan ej böja knät vid tryck.

2015-04-24 Smärtan blivit värre kring knä, handleder och händer. Börjar med kosttillskottet Migravent idag med 1 kapsel/dag ( innehåller olika vitaminer och mineraler) och börjar igen med Ultra Cox-2 Combo och Chaga Mushroom som kom från USA idag, blev strul med porto och annat så det gick på 963 kronor, ja det är inte billigt att försöka bli frisk med alternativa metoder. Hade alltså ett uppehåll med Ultra Cox-2 Combo och Chaga Mushroom i 12 dagar.

2015-05-14 Svullna handleder/händer/knä/vader, smärtan värre och den begränsade rörligheten likaså. Skickar ett mail till homeopat-Björn med min symptomdagbok och frågar om min homeopatiska kur etc ska förändras. Har nu ätit detta i två månader (utan cellgifter och andra värktabletter utom någongång till natten). Jag har ju sagt till mig själv att jag ska testa varje kur minst ett halvår för att verkligen kunna utvärdera vad det har för effekt på mig och mina symtom men frågan är om jag orkar i 4 månader till om det ska vara såhär?

2015-05-15 Mail från Björn som föreslår fasta 24-36 timmar 1 gång i veckan då jag bara äter buljong/misosoppa vid ordinarie måltider samt tar bort alla animaliska produkter.

2015-05-19 Mail från Björn: Åsa, Nu har jag gått igenom dina besvär enligt dagbok och tidigare anteckningar och har kommit fram till följande homeopatiska medel: Actaea Spicata , Berberis vulgaris. Respektive medel kostar 190 kr + mitt arvode 400 kr. Är det ok att jag beställer dem så bör du ha dem på måndag. Vänligen Björn. Jag frågar vad han baserar det på och vad medlen används till , att jag säger ja till dem och att jag har sagt att jag ska prova detta i 6 månader.

2015-05-20 Min första fastedag med buljong/misosoppa, känner motstånd till att fasta och det känns superkrångligt att ha ännu mer kostrestriktioner än jag redan har, att dessutom lägga till vegankost vet jag inte om jag orkar, det blir mer stress och det är ju inte heller bra, samtidigt visade den där studien från KI (2008) att glutenfri vegankost ger kärlskyddande antikroppar hos patienter med ledgångsreumatism http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pmimportocharkiv/pressmeddelandenarkiv2008/vegankostgerkarlskyddandeantikropparhosreumatiker.5.6f6ddf01189d73e59380002543.html i studien hade vegankosten en positiv effekt på sjukdomens symptom, effekten mättes efter 1 år. Tänk om förändring av min kost tillsammans med kosttillskott är den medicin jag behöver för att bli bra?

Mail från Björn: Toppen, då beställer jag dem nu. 6 månader låter som en lindrig tid. Båda medel används vid liknande besvär som du lider av, dvs inflammatoriska åkommor som drabbar leder med svullnad och värk, som t.ex kan försämras av fysisk och psykisk ansträngning och lindras av t.ex tryck/massage på drabbat område. Försök också parallellt med dieten, i princip vegankost, och fasta en gång i vecka. Vänligen Björn

Actea Spicata heter Trolldruva eller Paddbär på svenska http://linnaeus.nrm.se/flora/di/ranuncula/actae/actaspi.html och när jag slår på Actea Spicata och homeopati så får jag upp flera sidor som räknar upp flera av mina symptom och väldigt många andra också http://abchomeopathy.com/r.php/Act-sp likaså denna sida http://hpathy.com/e-books/guiding-symptoms-of-our-materia-medica/actea-spicata/

När jag letar biverkningar så hittar jag att den är stark giftig men i folktron användes roten som smärtstillande till gikt. Det känns positivt att den använts under lång tid.

Berberis Vulgaris eller Surtorn på svenska http://linnaeus.nrm.se/flora/di/berberida/berbe/berbvul.html är en stor buske och i denna text nämns den som att den användes förr som läkeväxt. Berberis Vulgaris som homeopatiskt medel http://www.alternativmedicin.se/Homeopatpreparat/Berberis_Vulgaris.html  enligt denna sida så främjar den utsöndringen av slaggämnen via lever och njure. Det står också att den är bra för reumatism med mera.


2015-05-25 Actea Spicata 5 droppar 4 ggr/dagligen på jämn dag, Berberis Vulgaris samma sak men på ojämn dag. Börjar idag med detta.

2015-05-30 Messar Björn att det inte blir bättre utan sämre och undrar hur lång tid det kan ta innan jag märker eventuell förändring.

2015-06-02 Björns svar på mailen idag: Tack för sms. Jag brukar räkna med 6 veckor från det att man påbörjar en ny medicin / koständrar. Vänligen Björn
homeopati.se

Så om sex veckor (14/7) vet jag, kanske det är dags att avsluta med homeopatin då och se om jag kan hitta andra vägar, det blir för dyrt i längden och inte tillräckligt med resultat för att fortsätta, i alla fall som det ser ut nu. Eller kanske jag fortsätter med vissa medel som D3-vitaminet. Jag har lagt till Omega 3 -olja också och det var inget problem sa Björn.

2015-06-12 Sms till Björn: Hej igen! Blir sämre och sämre i domningar, stelhet och värk. Mvh Åsa.

2015-06-22  Inget svar från Björn. Inga positiva förändringar, det blir bara värre och värre. Symptom i morse var följande: astma, slemhosta, ont i hela armarna, handleder, händer – alla rörelser smärtar, domningar i händerna och surrar som om den sover, lillfingret på hö hand går ej att böja ordentligt, vaderna strålar smärta upp och ner, knäveckan hemska vid varje böjning, kan inte ligga ner utan kudde i knävecken, tappar mycket hår. Går i långsam takt och gör allt långsamt, fumlig och med smärta. Humöret och energin är på nedåtgående, åt det depressiva hållet, ständigt gråt i halsen samtidigt som jag känner mig arg och frustrerad,  just nu känns det mindre hoppfullt. En liten sammanfattning av mitt mående just idag. Tankarna är åt det negativa hållet.

2015-06-23 avslutar Ultra Cox-2 Combo samt Chaga Mushroom.

2015-07-07 Samtal med Björn. Fasta en gång i veckan med bara misosoppa eller buljongsoppa. Ta bort socker och smoothie helt. Allt som provocerar smärtan ska undvikas. Skickar de nya provsvaren. Homeopati fungerar men behöver vara mer detaljerad nu säger Björn. Gått upp i vikt, väger nu 84,9. Ska stenhårt gå in för kosten i 6 veckor för att se om det blir skillnad.

2015-07-09 Mailsvar från Björn: Jag har nu nagelfarit ditt ärende och föreslår bl.a två nya homeopatiska mediciner. Dels Rheumodoron som verkar antiinflammatoriskt, dels Manuia som används vid utbrändhet. Det faktum att dina besvär började efter en längre tids arbetstryck tas nu slutligen med. Respektive medel kostar 290 kr + frakt 49 kr + arvode 400 kr.

2015-07-11Ordination från Björn: 1) 1 tablett Manuia att suga på 5 ggr per jämn dag. 5 droppar Rheumodoron 5 ggr per ojämn dag. Ej mat/dryck på 10 min före eller efter. Björn har också tagit in utmattning som symptom. 2) undvik/modifiera följande tre proteiner: mjölk, gluten och lektiner. Exempel på glutenprodukter: Hellre surdegsbakat bröd. Edamepasta (Ica) istället för pasta. Ex mjölkprodukter: ersätt mjölk med Alpro mandelmjöl, grädde med Oatley grädde osv. Ex lektiner: använd tryckkokaren vid matlagning (potatis, broccoli, aubergine, zucchini, bönor, kikärtor, tomat, paprika). Gärna kokt fisk (lax, torsk), ekologisk basmatiris, kyckling, lamm, kokta äpplen, päron, blodgrape, morötter. 3) väggövning enligt anvisning 5-20 min per dag, baken mot väggen, handflator upp, haka mot bröstkorg dock med avslappnat nackskinn. 4) fasta 1 dag i veckan, 24-36 timmar, endast veg buljong/miso vid mattillfälle. Ej smoothie, frukt osv. Återkoppla om 6-8 veckor. Pris: 1029 kr.

2015-08-23 ingen skillnad i smärtan. Jag får släppa homeopatin nu och gå vidare. Mig hjälpte det inte.

Positivt kring homeopati:

IMG_9359Kropp och själ – Homeopati av Andrew James (Parragon, 2002, på svenska 2005)

Hittade en bok i min bokhylla som enligt baksidan är en lättfattlig introduktion till denna gren av alternativmedicin och den rad av homeopatiska behandlingar som finns på marknaden enligt författaren Andrew James som inte presenteras någonstans, den är skriven på ett mycket enkelt sätt och det är alltid intressant att se vad som prioriteras i böcker som är skrivna på ett enklare sätt.

Principen för homeopati som jag har förstått det är att lika botar lika, jag får i mig små doser av det jag reagerar mot så det skapas läkning.

James introducerar homeopatin som ett holistiskt sätt att behandla patienten dvs se personen som en helhet så att samtliga aspekter tas med (han nämner emotionella, fysiska och mentala) för att hitta ett fungerande medel vilket tilltalar mig. Jag lär mig att det i Storbritannien finns homeopatiska sjukhus inom den offentliga vården som ger behandlingar av medicinskt utbildade läkare, där är vi efter i Sverige – att integrera det bästa inom alternativvård med traditionell vård. James förklaring till vad homeopati är att det används utspädda ämnen för att stimulera kroppens eget läkande, just principen som jag nämnde tidigare lila med lika. Symptomen behandlas alltså med en liten dos av ett ämne som skulle ge samma symptom som hos en frisk person (låter som en sensibilisering som används inom allergibotande).  Inom den konventionella, traditionella medicinen så är det ju botning lika med motsatsen, att bli behandlad med ett ämne som står i motsats till den.

Lika-med-lilka-metoden användes av läkaren Hippokrates (som sägs vara läkekonstens urfader, 460-377 f.kr) och han gick också emot den traditionella medicinen vid den tiden som var att bota med motsats samt att alla gudarna stod bakom sjukdomarna. Det var läkaren Hahnemann (1755-1843) som grundade det homeopatiska systemet efter egna försök som också publicerades. Han pratade om att han trodde att botemedlen aktiverade en persons livskraft – kroppens egen läkande förmåga och han kom också fram till att olika sorters typer behöver olika mediciner (låter som Ayur Veda), dessa typer kallas inom homeopatin för konstitutioner. Syftet med att minimera dosen är att minimera eventuella biverkningar vilket låter sunt, likaså att titta även på individnivå eftersom vi alla är unika biokemiska varelser så känns det ju bättre för mig också. Det jag också gillar är enligt James så ska kuren avslutas så fort läget förbättrats och funkar det inte så får man pröva ett annat medel, flexibelt låter det.

Av de 15 olika konstitutionstyper som räknas upp känner jag igen mig i alla och det är ingen av dem som är klockren så det ska bli spännande att se hur Björn tolkar och om det går att tillhöra flera men i olika procentsatser som doshorna inom Ayur veda. Därefter räknas många olika homeopatiska medel upp och vad de används för. Det jag hittar mot ledbesvär är Aurum metallicum som skapas från guld, mot smärtande leder är Calcarea phosphorica som skapas från kalciumfosfat (ett salt), mot värk i leder är Drosera som skapas av en växt (som fångar insekter inuti sina blad), mot reumatisk värk Ledum från växten skvattram, mot ledsmärtor Mercurius solubilis som framställs ur kvicksilveroxid, mot ledvärk, stelhet, reumatism Rhus toxicodendron som framställs av färska blad av giftig murgröna, mot värk i skelett o muskler, reumatism Ruta graveolens som kommer från örten med samma namn. Hittar inget mot inflammationer (förutom Belladonna som kan användas mot alla infektioner som ger inflammationer) men däremot andra symptom som också kan påverka. I boken rekommenderas att ha en homeopatisk första-hjälpen-väska hemma med olika små flaskor som säljs färdiga i homeopatiska affärer.

I Sverige kontrolleras homeopatiska preparat av Läkemedelsverket, de som uppfyller gällande bestämmelser får säljas fritt. Homeopaticus i Stockholm står med på en lista med användbara adresser.

http://www.aftonbladet.se/halsa/article10283644.ab (2015-03-06) handlar om Anna-Maria, 66 år som fick hjälp av homeopatin mot sin svåra reumatism. För nio år sedan kunde hon inte gå uppför trapporna och nu är hon nästan bra från sin reumatism. Hon lyssnade på sin intuition och sa nej till de traditionella skolmedicinerna och dess biverkningar. En professor och reumattolog Lars Klareskog uttalar sig om att homeopati i sig inte har någon effekt på reumatiska sjukdomar men var och en är fri att välja sin behandling. Det är intressant när patientberättelser står emot den traditionella medicinen på detta viset, att inte bjuda på någon ödmjukhet i att det är härligt att hon har hittat sin väg och mår bra. Varför kan inte det traditionella och alternativa samarbeta istället?

http://www.alternativmedicin.se/ Denna sida grundades och ägs av Björn Lundberg, hemsidan är en guide för för de terapeuter och företag som arbetar med alternativmedicin. Under behandlingsformer hittar jag mycket jag har provat, jag läser under homeopati lite historia jag läst innan men är bra summerat där, läser att summan av mina individuella symptom som utgör min egen unika, individuella sjukdom som handlar om någon form av obalans och att lika-botar-lika och att det ska hjälpa sätta igång mitt eget självläkande system. Dessa medel ska alltså aktivera mitt eget försvar  vilket initialt kan ge en försämring av symptom (förstförsämring) men om behandlingen upprepas utan att den behövs kan försvarssystemet bli överstimulerat och då blir det inte bra med försämringen. Läkemedlen är oftast potensierade (utspädda i flera omgångar) och teorin bakom detta förklaras att verkan av ett läkemedel är omvänt proportionellt till dess huvudbeståndsdel vilket jag inte hänger med på alls. Vidare berättas det att kraften inte ligger i själva substansen utan i mönstret och ju mindre doser av substansen desto större kraft i mönstret vilket har att göra med att mycket energi skapas i och med skakningarna vid blandningen. Utspädningen gör också att det elektromagnetiska fältet (som finns hos allt levande) styrka ökar vilket jag inte heller riktigt förstår. När det gäller traditionella västerländska (motsatsbotande) läkemedel så är de snarare sjukdomsframkallande i form av biverkningar vilket jag helt köper. Inom homeopatin är just detta en anledning till att skapa sjukdomar och så de blir kroniska.

http://arcanum-homeopati.se/2008/11/dr-george-loukas-forskning-pa-homeopati/ (2008) Artikeln Forskning på homeopati handlar bland annat om kritiken mot homeopatin att använda medel de inte vet hur det exakt fungerar i kroppen men även inom skolmedicinen sker sådant med antibiotika, aspirin etc. 1870 skapades lagen Arndt-Schulz som är en erkänd lag inom farmokologin som går ut på att varje läkemedel har två verkningsskeenden beroende på vilken mängd som använts, enligt olika forskningsresultat har det visat sig att ett läkemedels effektivitet inte ökar i och med att doseringsmängden ökar och att det tvärtom kan ha motsatt effekt om det är för hög dos. Han tar vidare upp olika historiska bevis på att homeopatin varit mer effektiv än skolmedicinen tex vid en koleraepidemi. Han tar också upp aktuell forskning : I den första gruppen av studier jag här kommer att presentera har de homeopatiska läkemedlen föreskrivits individuellt för varje patient. År 1991 utförde tre holländska medicinprofessorer en meta-analys av de kliniska studier som gjorts de senaste 25 åren och där homeopatiska läkemedel använts. De publicerade sina resultat i Britsh Medical Journal. (J.Kleijnen, P. Knipschild,G. Ter Riet, “Clinical Trials of Homoeopathy” British Medical Journal, February 9, 1991, 302:316-323).

Denna meta-analys omfattade totalt 107 kontrollerade studier av vilka 81visade att de homeopatiska preparaten var effektiva, 24 visade att de inte var det och av 2 kunde inga slutsatser dras. Professorerna anmärkte att ”mängden positiva resultat kom som en överraskning för oss”. De kom närmare bestämt fram till följande:

  • 13 av 19 studier visade på framgångsrik behandling av infektioner i de övre luftvägarna.
  • 6 av 7 studier visade positiva behandlingsresultat av andra infektioner.
  • 6 av 7 studier visade en förbättring i samband med sjukdomar i matsmältningssystemet.
  • 5 av 5 visade framgångsrik behandling av pollenallergi
  • 5 av 7 visade att patienter återhämtade sig fortare efter operation i magtrakten.
  • 4 av 6 visade på positiva effekter vid behandling av reumatiska åkommor.
  • 18 av 20 visade på positiva resultat i samband med behandling av smärta eller skada.
  • 8 av 10 visade på positiva resultat i samband med lindring av psykomentala problem.
  • 13 av 15 visade på positiva resultat vid behandling av diverse andra åkommor.

Även om andelen positiva resultat vad gäller de homeopatiska läkemedlens effektivitet i dessa studier var hög, var de flesta av dem mer eller mindre bristfälliga. Forskarna hittade, trots allt, 22 mycket precisa studier varav 15 visade att de homeopatiska preparaten var effektiva. Det intressanta är att det i 11 av de 15 absolut bästa studierna konstaterades att andelen studier där de homeopatiska läkemedlen visade sig vara effektiva steg, ju bättre utformade studierna var.

Bristfälliga studier förekommer naturligtvis inte bara inom homeopati. Även studier inom konventionell medicin uppvisar ett liknande antal bristfälliga studier. De holländska forskarna kom alltså fram till följande: ”Bevisen som presenteras i denna meta-analys är troligen tillräckliga för att homeopati ska kunna erkännas som en välgrundad behandlingsmetod med konkreta indikationer.”

Han skriver ytterligare om en studie kring ledgångsreumatism med positivt resultat: En annan studie rörande homeopatiska läkemedel utfärdade enskilt för varje patient undersökte effektiviteten av homeopatisk behandling i samband med rheumatoid artrit (ledgångsreumatism). (R. G. Gibson, S. Gibson, A. D. MacNeill, et al., “Homeopathic Therapy in Rheumatoid Arthritis: Evaluation by Double-blind Clinical Therapeutic Trial”, British Journal of Clinical Pharmacology, 1980, 9:453-59).

Studien omfattade fyrtiosex patienter. Två homeopatiska läkare ordinerade homeopatiska läkemedel enskilt framställda för varje patient. Bara hälften av patienterna fick de verkliga preparaten medan andra hälften fick placebopiller. Studieresultaten visade att 82% av de patienter som intagit homeopatiska läkemedel märkte en förbättring av sina symptom, medan bara 21% av de som fått placebo märkte en liknande förbättring.

http://dagenshomeopati.se/ Dagens Homeopati är en nättidning om vetenskapen och tillämpningen av homeopati där det finns mycket intressanta artiklar om homeopati. http://dagenshomeopati.se/2013/06/08/indisk-lakare-botar-reumatism-med-homeopati/

http://dagenshomeopati.se/2014/12/21/sjukdomsframkallande-vetenskaplig-studie-visar-att-homeopati-fungerar/

http://dagenshomeopati.se/2011/02/16/ny-stor-studie-visar-att-homeopati-fungerar-vid-kronisk-sjukdom/

http://fof.se/tidning/2002/7/nu-maste-lakarna-ta-alternativ-medicin-pa-allvar (2002) handlar om att allt fler använder sig av alternativa behandlingsmetoder och det är viktigt att kunna samarbeta med den traditionella medicinen för att se vad som är bäst för just den individuella patienten samt att inte olika behandlingar tar ut varandra. Stockholms läns landsting gjorde 2001 en undersökning och frågade drygt 1000 personer om de sökt någon alternativmedicinsk vård och hälften svarade att de hade det. En del inom skolmedicinen har närmat sig alternativmedicinen, det finns tex kurser i Alternativ medicin på Karolinska Institutet sedan 2000.  Det ökade intresset för alternativ medicin eller komplementär medicin som är ett modernare begrepp kan vara långa väntetider och att de ser till hela människan och inte bara till sjukdomen och dess symptom. Det behövs en dialog mellan skol- och alternativmedicinen för att undvika onödigt lidande för patienter. Tid för samtal är viktigt, en läkare har ofta en kvart till förfogande för samtal, undersökning och ordination medan jag tex hos min homeopat Björn fick två timmar. Dan Larhammar som är professor vid Enheten för farmakologi vid Uppsala universitet samt ordförande i föreningen Vetenskap och folkbildning säger ngt bra: – Jag tycker att det är principiellt fel att prata om skolmedicin och alternativmedicin. I stället borde man tala om medicin som fungerar och sådan som inte gör det. Det känns som att detta vore det bästa förhållningssättet.

http://www.homeopathy-ecch.org/ European Central Council of homeopaths består av professionella homeopater över hela världen, startade 1990. Deras mål är att stärka homeopatin genom professionalism och vara det bästa de kan vara för patienterna. Där publiceras också kontinuerligt aktuella artiklar om forskning och annat som rör homeopatin, läser att EU på en antibiotisk dag nämner att homeopatin bör tittas på seriöst för att inte fortsätta med resistensen mot antibiotika.

http://www.homeopati.se/homeopati.html Björn Lundbergs egen sida där det står om homeopati på ett pedagogiskt sätt. Det står tex att homeopaten söker efter symptom som jag lider av just nu (symptomtotaliteten) för att kunna ta fram de bästa homeopatmedlen som stämmer med just mina symptom. Han länkar sedan vidare för mer information om homeopati till alternativmedicin.se.

http://members.ziggo.nl/peterkooreman/gpcs.pdf (Kooreman/Baars 2012) en holländsk studie visar att det blir billigare och längre levnadstid om man går till en allmänläkare som också behärskar andra alternativa behandlingsmetoder tex homeopati. Det blir mer och mer populärt att söka sig till alternativ utanför den traditionella skolmedicinen, i Schweiz genomfördes folkomröstning 2009 om alternativa behandlingsmetoder och idag ingår en rad alternativ i den allmänna sjukvårdsförsäkringen tex homeopati, antroposofisk medicin, traditionell kinesisk medicin.

http://montagnier.org/-Luc-Montagnier-Biography- Luc Montaigner är en fransk forskare som bla upptäckte hiv-viruset som orsakar aids och som nu arbetar med elektromagnetiska vågor med DNA i vatten, hans forskning undersöker de elektromagnetiska vågorna som kommer från mycket utspädd DNS av olika patogener. Enligt Wikipedia lär han ha sagt om homeopati: ”Jag kan inte säga att homeopati är rätt i allt, men höga utspädningar visar vattenstrukturer som efterliknar de ursprungliga molekylerna.”  Inte för att jag förstår det riktigt men han har en öppensinnad inställning och är en seriös forskare som vunnit många pris bla nobelpris i medicin 2008. Han har publicerat 350 vetenskapliga artiklar och har mer än 750 patent.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14960096 (Wassenhoven/Ives 2004) en belgisk studie (782 patienter) som visar att 55 % av de tillfrågade uppgav att de blev sämre av traditionell medicin och 95 % uppgav att de blev nöjda eller mycket nöjda efter den homeopatiska behandlingen. Över häften av de som åt konventionella mediciner kunde sluta med dem.

http://newsvoice.se/2015/02/04/patientberattelse-homeopati-botade-halsfluss-pa-nagra-dagar/

http://newsvoice.se/2015/02/24/klassisk-homeopati-overtraffar-placebo/ handlar om att en forskargrupp år 2013 tittar på 263 publicerade RCT-studier (rankas högt inom vetenskapens värld) och de kom fram till att klassisk homeopati gav högre resultat än placebo.

http://newsvoice.se/2015/03/24/pseudovetenskap-dan-larhammar-vill-sanka-homeopatin-med-rotten-cherry-picking/ artikel som kritiserar/ifrågasätter australiensisk studie som kom fram till att homeopati inte hade effekt.   http://rheumatology.oxfordjournals.org/content/43/5/577.full.pdf (Bell, 2004) en amerikansk studie som visar att homeopati minskar smärtan hos fibromyalgipatienter med 25 % jämfört med en placebogrupp.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4716718 (publicerat 2011) Tysk homeopati på frammarsch, programmet tar upp skillnaderna mellan Tyskland och Sverige. I Tyskland kan Försäkringskassan bekosta delar av behandlingen trots att det saknas vetenskapliga bevis att den fungerar. I Tyskland finns 6500 läkare som också är homeopater. Hälften av alla tyskar har någongång provat homeopatiska medel. Tre av fyra läkare har någongång rekommenderat homeopatiska medel till sina patienter.

http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/homeopati-vacker-raseri/ artikel om att homeopatin i Sverige syns med misstänksamma ögon medan det i andra länder är integrerat i sjukvården (publicerad 2014). Där nämns också boken Homeopati i Sverige-en kontroversiell medicinhistoria av Motzi Eklöf som låter intressant, den handlar om Sveriges förhållningssätt till homeopati som sticker ut internationellt, Eklöf har granskat tidningar, riksdagsdebatter och statliga utredningar och kommit fram till att det oftast handlar om olika positioner och inflytande över medicinens institutioner snarare än behandlingsformen som sådan.

http://vetenskapenomhomeopati.se/akutvard/patienter-pa-engelska-homeopatisjukhus-uppger-att-de-far-battre-livskvalitet (2008) här står det om en undersökning som gjorts på fem engelska homeopatsjukhus där data från 1797 patienter samlades in och det som bla kom fram var att tex 73,2 % upplevde vid sitt andra besök att de blivit bättre. En av de fyra vanligaste åkommorna var bla ledgångsinflammationer. Sidan VoH (Vetenskapen om Homeopati) handlar om att samla all vetenskaplig forskning om homeopati och enligt den finns 263 RCT-studier om homeopatisk behandling.  Eftersom all vård i Sverige ska vara evidensbaserad så finns det här möjlighet att se vilken forskning som finns inom det homeopatiska fältet.

http://vetenskap-folkbildning.nu/tag/dan-larhammar/ Handlar om Årets förvillare och en jävsituation där en representant arbetar för läkemedelsindustrin och kritiserar alternativmedicinen som han sägs ska undersöka neutralt från Föreningen Vetenskap och Folkbildning.  Detta enligt Sajten Vetenskap och folkbildning som håller koll på Föreningen Vetenskap och Folkbildning. Ord mot ord. Jäv eller inte.

https://www.youtube.com/embed/C5_PLHGBFv0?rel=0

https://www.youtube.com/watch?v=JcuQ3X450kY&feature=share&app=desktop

Kritisk till homeopati:

http://www.aftonbladet.se/halsa/article12680501.ab (publicerad 2010) en professor i komplementärmedicin Edzard Ernst tycker det mesta är bluff inom alternativmedicin bla homeopati som bara har placeboeffekt. Fast enligt de studier jag läst så visar det sig att homeopati hade bättre resultat än placebo. När Aftonbladet publicerar en artikel som den här så står det inga källhänvisningar på studier som denna professor talar om vilket då blir svårt att avgöra om hans kritik är befogad. Han och hans kollega har skrivit en bok där de gått igenom över tusen publicerade studier om alternativmedicin och skrivit boken Salvekvick och kvacksalveri där de redovisar vilka som har effekt. Han rekommenderar bla djävulsklo till värk i leder och muskler som ska fungera. Homeopati som han själv utövat tycker han är den största bluffen eftersom de studier som finns kan inte utesluta att det är en placeboeffekt. Fast det jag tänker när jag läser det är om nu placeboeffekten är likvärdig ett traditionellt läkemedel med biverkningar varför inte homeopati?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20462975.ab ännu en artikel om den australiensiska studien. Se länken från Metro längre ner.

Bild från Må bra nr 6/2015.
http://fof.se/artikel/cancersjuka-som-satsar-pa-alternativ-mar-samre   Sidan Forskning och framsteg (Fof) är en populärvetenskaplig tidskrift som vänder sig till de som är nyfikna på allvar. De säger i sin presentation av sidan att de har en nära kontakt med forskarvärlden och undviker lösa spekulationer och pseudovetenskap. Tidningen ägs av en stiftelse utan vinstintressen.

http://fof.se/tidning/2002/7/nu-maste-lakarna-ta-alternativ-medicin-pa-allvar (2002) Det är både ris och ros i artikeln och det kritiska är enligt artikeln att det saknas vetenskapliga utvärderingar av många alternativmedicinska preparat och metoder. Det finns också risk att alternativ medicinering stör annan medicinering och förhindrar läkning tex kan Johannesört störa ett blodförtunnande medel (Warfarin) vilket ökar risk för blodpropp därför behövs det en dialog mellan skolmedicinen och alternativmedicinen. Ibland framförs kritik att alternativmedicinen lever högt på placeboeffekten (hög förväntan som gör att patienten känner sig bättre utan att ngn verksam behandling ges).

http://www.metro.se/nyheter/jattestudie-homeopatisk-medicin-har-ingen-effekt/EVHock!KoDiSpVQmOhPc/ (publicerad 2015-03-12) En artikel om en studie från Australien som deras högsta medicinska forskningsråd (NHRMC)  har gått igenom 225 vetenskapliga studier om homeopatins verkning och det visar sig att de studier som gjorts har antingen inte visat någon effekt eller har de visat effekt men det har varit för få försökspersoner för att räknas som tillförlitliga. Enligt studien finns det inga bevis på att homeopatisk behandling fungerar.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/183375?programid=412  I programmet Vetandets värld på P1 (sändes 2013-04-23) sändes inslaget Hård kritik mot homeopatiforskning utan vetenskaplig mening av Annika Östman. Frågan som ställs är om det är relevant att undersöka om homeopati kan förändra situationen för kvinnor med PMS, forskare menar att preparaten inte har någon läkemedelseffekt. Men studien får kritik av hjärnforskaren Martin Ingvar som menar att studien behöver ha en grupp som provar sockerpiller för att kunna jämföra annars har den inget vetenskapligt värde alls. Studien finansieras av en svensk och en internationell homeopatförening.